Kufel czeladników cechu szprotawskich tkaczy

Do XIX wieku cyna była jednym z najważniejszych materiałów stosowanych w produkcji naczyń codziennego użytku. Te prosto obrabiane przedmioty o gładkich powierzchniach były najczęściej ponownie przetapiane, gdy traciły użyteczność. Zachowało się natomiast więcej reprezentacyjnych naczyń cynowych z grawiurami i elementami ozdobnymi.

Pojawiały się one głównie wówczas, gdy ktoś nie mógł sobie pozwolić na zakup podobnych naczyń z droższych materiałów jak złoto czy srebro. Ważnym odbiorcą były cechy rzemieślnicze, które podczas swych częstych spotkań używały naczyń z cyny, a jedynie przy specjalnych okazjach korzystały ze srebrnej zastawy cechowej.

Naczynia z cyny produkowane były w niemal wszystkich miastach Śląska. Producentów można zidentyfikować za pomocą marek mistrzowskich.

Modele 3D

search

Zobacz inne zabytki z kategorii: Rzemiosło